Coöperatie Lingewaard Energie heeft van oktober 2014 tot april 2015 met het project ‘De Knop Om’ bewoners in Gendt bewust gemaakt van (onnodig) energieverbruik. En met succes want gemiddeld hebben de deelnemers 15% bespaard op energiekosten! 12 huishoudens hebben zich inmiddels aangemeld om mee te doen voor het 2de (en laatste) stookseizoen, en daarmee zitten we de eerste ronde al vol! Dat is maar goed ook, want de deelnemers van het eerste stookseizoen hebben laten zien dat het een stuk zuiniger kan!

Woont u in de wijk Molenwijk-Dries en wilt u ook meedoen? We hebben later in het seizoen nog plaatsen over als u zich via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. inschrijft.

Met behulp van de Wattcher (een apparaat dat inzicht geeft in het eigen elektraverbruik) en een online besparingsprogramma kunt u makkelijk zelf besparen! Door de samenwerking tussen Lingewaard Energie en de Gemeente Lingewaard is deelname kosteloos.

Waarom meedoen?

  • U kunt eenvoudig 15% besparen op uw energierekening (en ook meer!);
  • U leent een Wattcher en krijgt inzicht in uw eigen elektraverbruik;
  • U krijgt via een online besparings-programma 6 weken extra hulp in nog zuiniger omgaan met energie;
  • U kunt deelnemen aan evaluatiebijeenkomsten waar bruikbare tips worden uitgewisseld;
  • En u kunt een bijdrage leveren aan onze aarde door er zuinig mee om te gaan.

 Donderdag 28 mei is het eerste stookseizoen met de betrokken bewoners van de wijken Molenwijk-Dries gevierd en afgesloten in de Leemhof in Gendt. De winnaars van de straat waren de bewoners van de Eikhof, die maar liefst gezamenlijk 25,6% bespaard hebben op hun totale energieverbruik. Joop Kusse kwam uit de bus als beste bespaarder met maar liefst 43% besparing op gas en elektra! 

Tijdens de avond werden de bewoners geïnspireerd door een presentatie over technische en duurzame snufjes en met de “Knop aan/knop uit Quiz” werd de kennis van de bewoners getest op duurzaamheid. Ook werden nog volop tips gedeeld en gaven bewoners aan hun gedrag blijvend te hebben aangepast. Zo blijkt maar weer dat energiebesparing van 10 tot 25% goed te realiseren is zonder in te leveren op comfort. Goed om te zien dat bewoners hun contacten weer hebben aangehaald in de wijk. Op de quizvraag hoe vaak een auto wordt gebruikt (slechts 4%) ontstond de vraag of een gezamenlijke elektrische ‘wijkauto’ wellicht in de toekomst realiseerbaar is?

Woon je in één van de wijken en wil je nog meedoen met het volgende stookseizoen, dat in oktober van start gaat? Dat kan! Geef je op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook het Wijkplatform Molenwijk-Dries heeft alle informatie.

Op donderdag 2 april 2015 hebben we een evaluatieavond gehad van het project De knop om. De laatste ronde van De knop om van dit stookseizoen is een paar weken op gang. Het eerste uur was Frans van Herwijnen aanwezig om persoonlijk en onafhankelijk advies te geven over isolatie en zonnepanelen.  

Daarna was het tijd om te praten over de behaalde besparingsresultaten, de energielessen op de Tichelaar en uiteraard werden nieuwe bespaartips uitgewisseld:

‘we koken niet meer water in de waterkoker dan nodig is’

‘ik heb bij de Aldi een afstandbediening gekocht om alle apparaten uit te zetten, een standbykiller om op afstand te bedienen’

‘de elektrisch verstelbare lattenbodem van mijn bed verbruikt ook stroom’

‘boormachines en accu’s in de schuur op een constante oplader verbruiken veel stroom, maar niet altijd, sommigen machines zijn beveiligd, daar moet je op letten’

‘De kachel gaat in de avond gewoon iets eerder uit’

‘TV gaat altijd uit, niet op stand-by, ook vanwege brandveiligheid’

‘Twee dagen nadat de Wattcher in huis kwam heb ik zoveel mogelijk lampen vervangen voor led, ik zag de teller omlaag gaan’

Tot slot nog een oproep voor het tweede stookseizoen.....

Er zijn nog een aantal straten in de wijk Dries-Molenwijk die volgend stookseizoen (vanaf oktober) mee gaan doen. Berkhof, Eshof, De Bonkelaar, De Kruigang, Vang, Haspel en Windroos. We zouden heel graag in contact komen met mensen die wellicht ambassadeur of deelnemer willen zijn voor deze straten. Tips zijn welkom. Wil je ambassadeur worden van een veegteam dan kan dat volgend stookseizoen ook. We geven iedereen nog de gelegenheid om deel te nemen aan een veegteam Dries of Molenwijk. Hier kunnen bewoners in meedoen die in hun eigen straat niet hebben meegedaan maar nu toch willen besparen!

 

 

 

Op donderdag 19 maart een mooi gedicht gehoord van een 7 jarige leerling van Basisschool de Tichelaar.... ! Daar doen we het voor!