Kruip eens in de kruipruimte
Meestal is de huiskamervloer een aanzienlijk warmtelek. Boven de kruipruimte stook je immers tot een aangename temperatuur, terwijl aan de onderkant van de kruipruimte de ondergrond een constante temperatuur van 10 graden heeft. De vochtige lucht in de kruipruimte zorgt dat warmte makkelijk weggeleid wordt. Het is al een grote verbetering de grond met plastic af te dekken. De lucht in de kruipruimte wordt droger en geleidt minder warmte.
Nog veel beter is het om isolatie aan te (laten) brengen tegen de onderkant van de vloer. Er zijn tegenwoordig betere (en goedkopere!) alternatieven voor PUR-schuim en isolatiematten. De gemeente Lingewaard biedt in elk geval tot eind 2013 de mogelijkheid om tot EUR 750,- per woning subsidie aan te vragen. Kijk voor meer actuele informatie over de subsidie op de site van de gemeente lingewaard of op www.woningisolatie.nu.
Top 5 bespaartips
1. Het verbruik van een elektrische deurbel is gelijk aan 800 uur tv kijken. Overweeg een ouderwetse deurklopper of vervang de transformator voor batterijen
2. Gebruik de thermoskan voor koffie en thee
3. Ventileer uw huis. Het verwarmen van een vochtig huis kost extra energie
4. Gebruik een standbykiller om op afstand apparaten te bedienen
5. Vervang lampen voor led verlichting
Energie besparen tijdens de vakantie
Op vakantie en tegelijk energie besparen ? Dat kan!
- Zet de mechanische ventilatie op de laagste stand of trek de stekker er uit.
- Gebruik LED-verlichting voor lampen die u op een tijdschakelaar heeft.
- Bijna niets meer in de koelkast? Overweeg of u deze uit kunt zetten (met de deur open).
- Zet apparaten helemaal uit en laat ze niet in de stand-by stand staan. Zo voorkomt u sluipverbruik. Denk aan uw modem, wekker, TV, diverse audio, acculaders, PC, printer, WIFI-router, satellietontvanger en decoder.
- Geen warm water nodig tijdens uw afwezigheid ? Schakel de warmwater functie van uw combiketel of boiler uit en voorkom daarmee dat er continue water wordt warmgehouden.
Ventilatietips
Schone lucht in huis is belangrijk
Ventilatie van uw woning is belangrijk, want vervuilde binnenlucht kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Als u te weinig ventileert, hopen vervuilende stoffen en vocht zich op. Het is daarom van belang dat uw huis goed geventileerd wordt. Heeft u mechanische ventilatie in huis? Dan kan deze op termijn vervuild raken. Regelmatige controle en grondige schoonmaak is daarom noodzakelijk.
Goed ventileren? Zo doet u dat!
De eenvoudigste manier van ventileren is continu een klapraam of deur open te houden. Helaas geeft u inbrekers daardoor de mogelijkheid om binnen te komen. Bovendien brengt dit in de wintermaanden onnodig veel kou in huis. Daarom zijn er speciale ventilatieroosters in de handel.
Dubbele beglazing is meestal al voorzien van ventilatieroosters. De meeste nieuwbouwwoningen zijn daarnaast voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem dat ventileert op plekken waar veel vocht of damp voorkomt, zoals in de keuken en in de badkamer. Om goed (en dus continu) te ventileren, is het vooral van belang deze mechanische ventilatie nooit uit te zetten en om ventilatieroosters altijd open te houden.
Daarnaast kunt u letten op de volgende zaken:
- Ventileer extra als u kookt, doucht of als er veel mensen in huis zijn.
- Verminder vocht in huis door te koken met het deksel op de pan, de was buiten te drogen en vloeren na het dweilen direct te drogen.
- Ventileer bij vochtig weer - ook dan is buitenlucht vaak schoner en droger dan de lucht in huis.
- Controleer regelmatig of ventilatieroosters goed werken en schoon zijn.
- Lucht vertrekken regelmatig, maar zet (in de winter) de ramen niet langer dan een half uur open. Dat voorkomt onnodig warmteverlies.
- Schakel mechanische ventilatie nooit uit. Trek de stekker van de centrale ventilatorunit niet uit het stopcontact, behalve bij onderhoud.
- Laat uw mechanische ventilatie elke twee jaar door een professioneel installatiebedrijf schoonmaken en onderhouden.
Pagina 1 van 4