Onder het toeziend oog van ca. 70 geïnteresseerden heeft Lingewaard Energie informatie gegeven op de vraag: "wat te doen met mijn oude CV ketel ?"
Na een film van Andre Kuipers over de opwarming van de aarde, werd er door Robbert Bakker van Lingewaard Energie ingegaan op wat het Klimaatakkoord betekent voor inwoners de gemeente Lingewaard. Conclusie we moeten alles inzetten om de afgesproken doelen van dit akkoord te halen. Als we vol inzetten op energiebesparing en op wat vervolgens nodig is duurzaam opwekken dan kan de gemeente Lingewaard in 2045 CO2 neutraal staan volgens de roadmap van Lingewaard Energie.

Medewerker van het Energieloket Cor kwam met een persoonlijk verhaal en het motto Energiebesparing begint bij jezelf. Hij gaf aan dat hij vroeger 4500 Kwh verbruikte, na aanschaf van een energiemeter en het vervangen van zijn grootste energieslurpers en isolatie is dit nog maar 200
KwH.
Op de avond werd duidelijk dat isolatie een belangrijke bijdrage gaat leveren aan de energiebesparing. Daarna kan er onderzocht worden wat de mogelijkheden zijn voor duurzame opwek. Hiervoor is de warmtepomp een oplossing. De warmtepomptechniek lijkt nieuw maar is eigenlijk al 80 jaar oud en is beter bekend als de koelkast. De techniek van de koelkast is namelijk dezelfde als die van de warmtepomp. Het bedrijf Nathan uit Zevenaar legde dit haar fijn uit en ga de grote verschillen weer t.o.v. de CV ketel, een kampvuur in een blikken doosje. De CV vervangen door een warmtepomp vraagt om een goed door dacht plan. Laat je goed voorlichten over de ruimte, het geluid en de manier van je verbruik van warm water. Een warmtepomp kan namelijk niet doorlopend warm tapwater leveren, dit kost teveel vermogen. Een opslagvat is hiervoor de oplossing.

Tot slot gaf de Rabobank aan op welke manieren duurzame maatregelen te financieren zijn. Dit kan met eigen spaargeld, via rijks en regionale subsidies en via (hypothecaire) leningen.

Voor wie de avond gemist heeft staan de presentaties online. Klik op een presentatie om deze te downloaden: