Woensdag 12 december heeft Lingewaard Energie een thema-avond gehouden rond de vraag: Hoe krijg ik mijn energierekening omlaag. Niet onbelangrijk gezien de energietransitie die nu in volle gang is en die we ongetwijfeld gaan voelen in de portemonnee. De opslag hiervoor gaat de komende jaren fors omhoog.

De avond werd gestart met hoe de energierekening er eigenlijk uitziet. Deze bestaat uit een deel vaste kosten en een deel variabele kosten. De variabele kosten incl. belasting, bestaan uit de geleverde m3 gas en kWh elektriciteit en zijn te beïnvloeden. Duidelijk werd ook dat er geen grote verschillen tussen de energieleveranciers zitten. De belasting wordt per gebruikte eenheid geheven, dus dat je met energiebesparing dubbel financieel bespaart.

Hoe krijg ik nu de rekening omlaag? Door minder energie te verbruiken is het korte antwoord. Dit wordt bepaald door 2 aspecten: 1 het gedrag van het huishouden en 2 het aanpakken van het energieverbruik zelf.

Door je gedrag aan te passen kan je al veel besparen. Bewustwording helpt hierbij. Lingewaard Energie heeft 3 jaar geleden op de Dries in Gendt een energie battle georganiseerd. Alleen de bewustwording leverde al 15-30% energiebesparing op. Dit zat voornamelijk in het gedrag, zoals de lampen uit doen waar je niet bent en de thermostaat tijdig naar beneden zetten als je gaat slapen. Maar ook de deuren gesloten houden, TIP: gebruik een deurdranger.

Verder is het van belang dat je minder energie nodig hebt. Een ledlamp bijvoorbeeld gebruikt 90% minder energie dan een gloeilamp voor dezelfde lichtintensiteit. Met een ledlamp bespaar je dus energie en is binnen een jaar terugverdiend. Met het isoleren voorkom je dat warmte en dus energie naar buiten gaat. Quote van een dame op het energieloket: Je moet je huis niet isoleren maar je moet jezelf isoleren door een warme trui aan te doen. Nog beter is natuurlijk beide. Warmte gaat vooral door het dak en de muren naar buiten. Maar ook belangrijk zijn de kieren in een huis. TIP: Loop eens met een infrarood thermometer (€ 15,- Action)door het huis om deze op te sporen.

De energierekening omlaag brengen kost niet veel maar levert wel veel op, voor de portemonnee en voor het klimaat. Het was een geslaagde avond die Lingewaard Energie volgend jaar gaat herhalen.

De presentaties van de avond zijn te downloaden via onderstaande links, of via het 'downloads'-menu van deze website.