Leemhof, Gendt

Joop: “ik ben nu zo zuinig Huub, je kan bij ons komen douchen” 

Eikhof en Wilgenhof van start

Afgelopen donderdagavond hebben we een evaluatieavond gehad van het project De knop om. Inmiddels zijn we met ronde 3 gestart. De bewoners van de Eikhof en Wilgenhof zijn gestart met besparen. Er zijn in totaal 12 bewoners aan de slag gegaan in deze twee straten. De eerste twee rondes zijn allebei afgerond met een mooi besparingsresultaat van ruim 15% op elektriciteit.  

Draaischijf met rood vlakje

Bijna alle bewoners in de Wilgenhof en Eikhof hebben een hele oude meter (40 jaar) waar een rood vlakje op de draaischijf zit. Lastig hieraan is dat het pulsje van de Wattcher hier niet altijd zuiver op reageert. Ook braampjes bij een oude meter leveren problemen op. Er zijn nu 3 bewoners die meedoen zonder Wattcher. Zij kunnen wel het besparingsprogramma volgen maar hebben minder inzichten wat natuurlijk jammer is. Door vaker een meterstand in het programma in te vullen kunnen ze het verbruik zo goed mogelijk monitoren: 

Media

Er is een hartstikke leuk stuk in het Nederlands Dagblad verschenen over Hans en Tineke die mee hebben gedaan aan De Knop om. Ze zijn door veel mensen erop aangesproken en ze hebben in de polder een hele leuke foto gemaakt. Hans en Tineke hebben met de Dries meegedaan en Tineke mist de Wattcher: “ik kijk nog steeds naar die hoek…” 

Tips

Ook deze avond kwamen er weer veelvuldig (nieuwe) tips voorbij die bewoners met elkaar uitwisselden: 

•       “Tijdens het stofzuigen zet ik de zuigkracht op de helft, dat werkt prima”

•       “De watertemperatuur van de verwarmingsketel kan je instellen, normaal staat deze op 60/65°C, die kan naar 45/50°C” (Dit is wel afhankelijk van een aantal factoren, o.a. of je een HR ketel hebt en wat het vermogen van je radiotoren is)

•  “Tijdens het stofzuigen lucht ik het huis”

•       “Als je een nieuwe CV ketel nodig hebt, koop dan een zuinige, dit verdien je zo terug”

•       “De subwoofer staat uit”

•       “Ik gebruik nu voor de thee een thermoskan en zet dus veel minder vaak de waterkoker aan”

•       “Ik laad mijn telefoon in de auto op”

•       “Er zijn apparaatjes die je aan je pc kan aansluiten en je telefoon opladen je maakt dan gebruik van de stroom van de pc”

•       “Wij hebben een nieuwe TV gekocht die aanzienlijk minder stroom verbruikt”

•       Als het buiten rond de 15 °C is, dan kan de verwarming wel 2 uur voordat je naar bed gaat uit. (in woningen zonder vloerverwarming kan de thermostaat in de woonkamer 's nachts op 15 graden, helemaal uit bespaart meer, maar is niet aan te raden vanwege risico op vochtproblemen en bevroren leidingen bij vorst, zie http://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/bespaartips-verwarming/ ) Over het vervangen van oude apparaten zoals koelkasten en vriezers: kijk eens op www.energievreter.nl en doe de energiecheck. We hebben het gehad over de energielabels die iedere woning krijgt toegewezen. Maar niemand heeft nog een label ontvangen. Als daar vragen over zijn straks, stel ze dan gerust.

Coöperatie Lingewaard Energie heeft van oktober 2014 tot april 2015 met het project ‘De Knop Om’ bewoners in Gendt bewust gemaakt van (onnodig) energieverbruik. En met succes want gemiddeld hebben de deelnemers 15% bespaard op energiekosten! 12 huishoudens hebben zich inmiddels aangemeld om mee te doen voor het 2de (en laatste) stookseizoen, en daarmee zitten we de eerste ronde al vol! Dat is maar goed ook, want de deelnemers van het eerste stookseizoen hebben laten zien dat het een stuk zuiniger kan!

Woont u in de wijk Molenwijk-Dries en wilt u ook meedoen? We hebben later in het seizoen nog plaatsen over als u zich via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. inschrijft.

Met behulp van de Wattcher (een apparaat dat inzicht geeft in het eigen elektraverbruik) en een online besparingsprogramma kunt u makkelijk zelf besparen! Door de samenwerking tussen Lingewaard Energie en de Gemeente Lingewaard is deelname kosteloos.

Waarom meedoen?

  • U kunt eenvoudig 15% besparen op uw energierekening (en ook meer!);
  • U leent een Wattcher en krijgt inzicht in uw eigen elektraverbruik;
  • U krijgt via een online besparings-programma 6 weken extra hulp in nog zuiniger omgaan met energie;
  • U kunt deelnemen aan evaluatiebijeenkomsten waar bruikbare tips worden uitgewisseld;
  • En u kunt een bijdrage leveren aan onze aarde door er zuinig mee om te gaan.

 Donderdag 28 mei is het eerste stookseizoen met de betrokken bewoners van de wijken Molenwijk-Dries gevierd en afgesloten in de Leemhof in Gendt. De winnaars van de straat waren de bewoners van de Eikhof, die maar liefst gezamenlijk 25,6% bespaard hebben op hun totale energieverbruik. Joop Kusse kwam uit de bus als beste bespaarder met maar liefst 43% besparing op gas en elektra! 

Tijdens de avond werden de bewoners geïnspireerd door een presentatie over technische en duurzame snufjes en met de “Knop aan/knop uit Quiz” werd de kennis van de bewoners getest op duurzaamheid. Ook werden nog volop tips gedeeld en gaven bewoners aan hun gedrag blijvend te hebben aangepast. Zo blijkt maar weer dat energiebesparing van 10 tot 25% goed te realiseren is zonder in te leveren op comfort. Goed om te zien dat bewoners hun contacten weer hebben aangehaald in de wijk. Op de quizvraag hoe vaak een auto wordt gebruikt (slechts 4%) ontstond de vraag of een gezamenlijke elektrische ‘wijkauto’ wellicht in de toekomst realiseerbaar is?

Woon je in één van de wijken en wil je nog meedoen met het volgende stookseizoen, dat in oktober van start gaat? Dat kan! Geef je op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook het Wijkplatform Molenwijk-Dries heeft alle informatie.

Op donderdag 2 april 2015 hebben we een evaluatieavond gehad van het project De knop om. De laatste ronde van De knop om van dit stookseizoen is een paar weken op gang. Het eerste uur was Frans van Herwijnen aanwezig om persoonlijk en onafhankelijk advies te geven over isolatie en zonnepanelen.  

Daarna was het tijd om te praten over de behaalde besparingsresultaten, de energielessen op de Tichelaar en uiteraard werden nieuwe bespaartips uitgewisseld:

‘we koken niet meer water in de waterkoker dan nodig is’

‘ik heb bij de Aldi een afstandbediening gekocht om alle apparaten uit te zetten, een standbykiller om op afstand te bedienen’

‘de elektrisch verstelbare lattenbodem van mijn bed verbruikt ook stroom’

‘boormachines en accu’s in de schuur op een constante oplader verbruiken veel stroom, maar niet altijd, sommigen machines zijn beveiligd, daar moet je op letten’

‘De kachel gaat in de avond gewoon iets eerder uit’

‘TV gaat altijd uit, niet op stand-by, ook vanwege brandveiligheid’

‘Twee dagen nadat de Wattcher in huis kwam heb ik zoveel mogelijk lampen vervangen voor led, ik zag de teller omlaag gaan’

Tot slot nog een oproep voor het tweede stookseizoen.....

Er zijn nog een aantal straten in de wijk Dries-Molenwijk die volgend stookseizoen (vanaf oktober) mee gaan doen. Berkhof, Eshof, De Bonkelaar, De Kruigang, Vang, Haspel en Windroos. We zouden heel graag in contact komen met mensen die wellicht ambassadeur of deelnemer willen zijn voor deze straten. Tips zijn welkom. Wil je ambassadeur worden van een veegteam dan kan dat volgend stookseizoen ook. We geven iedereen nog de gelegenheid om deel te nemen aan een veegteam Dries of Molenwijk. Hier kunnen bewoners in meedoen die in hun eigen straat niet hebben meegedaan maar nu toch willen besparen!