Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Leemhof, Gendt

Joop: “ik ben nu zo zuinig Huub, je kan bij ons komen douchen” 

Eikhof en Wilgenhof van start

Afgelopen donderdagavond hebben we een evaluatieavond gehad van het project De knop om. Inmiddels zijn we met ronde 3 gestart. De bewoners van de Eikhof en Wilgenhof zijn gestart met besparen. Er zijn in totaal 12 bewoners aan de slag gegaan in deze twee straten. De eerste twee rondes zijn allebei afgerond met een mooi besparingsresultaat van ruim 15% op elektriciteit.  

Draaischijf met rood vlakje

Bijna alle bewoners in de Wilgenhof en Eikhof hebben een hele oude meter (40 jaar) waar een rood vlakje op de draaischijf zit. Lastig hieraan is dat het pulsje van de Wattcher hier niet altijd zuiver op reageert. Ook braampjes bij een oude meter leveren problemen op. Er zijn nu 3 bewoners die meedoen zonder Wattcher. Zij kunnen wel het besparingsprogramma volgen maar hebben minder inzichten wat natuurlijk jammer is. Door vaker een meterstand in het programma in te vullen kunnen ze het verbruik zo goed mogelijk monitoren: 

Media

Er is een hartstikke leuk stuk in het Nederlands Dagblad verschenen over Hans en Tineke die mee hebben gedaan aan De Knop om. Ze zijn door veel mensen erop aangesproken en ze hebben in de polder een hele leuke foto gemaakt. Hans en Tineke hebben met de Dries meegedaan en Tineke mist de Wattcher: “ik kijk nog steeds naar die hoek…” 

Tips

Ook deze avond kwamen er weer veelvuldig (nieuwe) tips voorbij die bewoners met elkaar uitwisselden: 

•       “Tijdens het stofzuigen zet ik de zuigkracht op de helft, dat werkt prima”

•       “De watertemperatuur van de verwarmingsketel kan je instellen, normaal staat deze op 60/65°C, die kan naar 45/50°C” (Dit is wel afhankelijk van een aantal factoren, o.a. of je een HR ketel hebt en wat het vermogen van je radiotoren is)

•  “Tijdens het stofzuigen lucht ik het huis”

•       “Als je een nieuwe CV ketel nodig hebt, koop dan een zuinige, dit verdien je zo terug”

•       “De subwoofer staat uit”

•       “Ik gebruik nu voor de thee een thermoskan en zet dus veel minder vaak de waterkoker aan”

•       “Ik laad mijn telefoon in de auto op”

•       “Er zijn apparaatjes die je aan je pc kan aansluiten en je telefoon opladen je maakt dan gebruik van de stroom van de pc”

•       “Wij hebben een nieuwe TV gekocht die aanzienlijk minder stroom verbruikt”

•       Als het buiten rond de 15 °C is, dan kan de verwarming wel 2 uur voordat je naar bed gaat uit. (in woningen zonder vloerverwarming kan de thermostaat in de woonkamer 's nachts op 15 graden, helemaal uit bespaart meer, maar is niet aan te raden vanwege risico op vochtproblemen en bevroren leidingen bij vorst, zie http://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/bespaartips-verwarming/ ) Over het vervangen van oude apparaten zoals koelkasten en vriezers: kijk eens op www.energievreter.nl en doe de energiecheck. We hebben het gehad over de energielabels die iedere woning krijgt toegewezen. Maar niemand heeft nog een label ontvangen. Als daar vragen over zijn straks, stel ze dan gerust.