Coöperatie Lingewaard Energie U.A. heeft in samenwerking met tuinders het Drijvend Zonnepark Lingewaard (DZL) ontwikkeld op het gietwaterbassin aan de Azalealaan in het tuinbouwgebied Next Garden (voorheen Bergerden). Het gaat om een zonnepark van ca. 6.150 panelen waarmee jaarlijks ongeveer 1,6 miljoen kWh zonnestroom opgewekt kan worden. Dit is goed voor ruim 500 huishoudens! Het zonnepark is sinds Juni 2018 operationeel en kon gerealiseerd worden met een provinciale subsidie en een groot aantal crowdfunders.

Meer informatie over het drijvend zonnepark is te vinden op : www.drijvendzonneparklingewaard.nl 

In mei t/m oktober 2015 heeft Lingewaard Energie in samenwerking met de gemeente een pilot uitgevoerd op basisschool Donatushof in Bemmel.

Doel
Deze pilot had twee doelen. Allereerst: de kinderen én hun ouders met een eenvoudige en leuke boodschap energie te laten besparen. En verder om de school inzicht en handvatten te geven om te kunnen besparen op hun eigen energierekening en daarnaast eenvoudig inzicht krijgt in mogelijkheden voor het toepassen van energiebesparende maatregelen.

In opdracht van de gemeente Lingewaard is in 2014 door bureau 5plus1 onder de naam “Slim Lingewaard” een collectieve inkoopactie georganiseerd. Coöperatie Lingewaard Energie en het Wijkplatform Bemmel Centrum hebben hieraan meegewerkt. Bij het project Slim Lingewaard ging het om woningisolatie (gevel – vloer – dak & glas), energiezuinige HR+ ketels en het installeren van een zonnestroom- of zonnewarmte-systeem (zonneboiler). In totaal hebben ruim 40 huishoudens aan deze actie meegedaan. Lingewaard Energie verzorgde de Informatieavonden (zie foto) en de selectie van (lokale) bedrijven die de energiebesparende maatregelen voor een afgesproken bedrag konden uitvoeren.

Coöperatie Lingewaard Energie heeft met behulp van onze gemeente, van oktober 2013 tot april 2015 met het project ‘De Knop Om’ bewoners in Gendt bewust gemaakt van (onnodig) energieverbruik. En met succes want gemiddeld hebben de deelnemers 15% bespaard op energiekosten! Met behulp van de Wattcher (een apparaat dat inzicht geeft in het eigen elektraverbruik) en een online besparingsprogramma hebben bewoners laten zien dat ze makkelijk kunnen besparen!