10-jarig jubileum Lingewaard Energie: excursie naar The Green Village

Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van Lingewaard Energie was er op vrijdag 5 april 2024 een excursie naar The Green Village op de campus van de TU Delft. Alle vrijwilligers van het Energieloket Lingewaard waren hiervoor uitgenodigd. Voordat we vertrokken werden we verrast door een traktatie van Tim Rijs, beleidsmedewerker Energietransitie van gemeente Lingewaard. Een gebaar dat we erg waarderen.

The Green Village is een openluchtlaboratorium waar wordt geëxperimenteerd met duurzame innovaties en technieken voor de gebouwde omgeving. In de stromende regen hebben we een rondleiding gekregen.

Tijdens de tour kregen we uitleg over een aantal innovatieve projecten, zoals:

  • Het Seasonal Storage System: een seizoenbatterij waarbij een overschot aan zonne-energie wordt opgeslagen of wordt gebruikt voor de productie van waterstof;
  • Het Hitteplein: een klimaatadaptief en verkoelend plein, waarbij ‘blauw’ en ‘groen’ in balans is;
  • De WaterStraat: een proefstraat waarin verschillende typen waterdoorlatende verharding zijn toegepast om te onderzoeken hoe water sneller kan infiltreren in de bodem;
  • Het Paviljoen Dak: een innovatief daksysteem bestaande uit zonnepanelen op een groen dak met sedumcassettes van Sempergreen. De zonnepanelen hebben verschillende hoogtes om de invloed op de temperatuur (binnen-buiten) en de opbrengst aan zonnestroom.
  • De Tiler: een intelligente en efficiënte oplaadtegel voor elektrische fietsen.
  • Powerparking: Een energiesysteem dat met zonne-energie de accu’s van geparkeerde auto’s direct oplaadt. Deze opgeslagen energie kan ook worden ontladen als het nodig is elders in het grid.

Ook hebben we twee interfacultaire onderwijsgebouwen op de campus van de TU Delft bezocht:

  • PULSE: ontworpen door Ector Hoogstad Architecten. PULSE is het eerste energieneutrale gebouw van de campus. Het beschikt over een gelijkstroomnet, zodat de zonne-energie (opgewekt door PV-cellen op het dak) direct aan de gebouwinstallaties (verlichting, gelijkstroomventilatoren en USB-wandcontactdozen) kan worden gekoppeld zonder energieverlies van omvormers. Het gebouw beschikt over klimaatvloeren, een goed geïsoleerde gebouwschil met triple glas en warmte-koudeopslag in de bodem.
  • ECHO: ontworpen door UN Studio. ECHO omvat een grote variëteit aan onderwijszalen, verspreid over vier bouwlagen. Grote glaspartijen zorgen voor transparantie en daglichtinval in elke ruimte. Open structuren en plafonds en een unieke afwerking geven elke ruimte een eigen karakter. Het gebouw beschikt over verdringingsventilatie, een WKO-bron voor verwarming en koeling, energiezuinige verlichting en zonnepanelen. Het is daarmee duurzaam, circulair en energieleverend.

We kijken terug op een gezellige en informatieve dag!

 

Deel deze pagina via

« Naar het overzicht

© 2024 Lingewaard Energie | Website door ovkwebdesign.nl