Wilt u weten hoe de politieke partijen in Lingewaard om willen gaan met duurzame energie ?

Lingewaard Energie organiseerde donderdag 3 Maart het ENERGIEDEBAT LINGEWAARD waarbij 10 van de 11 partijen vertegenwoordigd waren.

De opnames van het debat zijn terug te kijken op onze Youtube pagina of via de volgende link:

 

< Kijk het debat terug op Youtube >

< download het verslag >

In het download menu van deze site vindt u de infographic en het rapport 'energietransitie Lingewaard

 

 

Op 7 oktober jl. heeft Lingewaard Energie aan alle politieke partijen gevraagd om 10 punten over energie op te nemen in hun verkiezingsprogramma. Hiermee wil de coöperatie de politieke partijen stimuleren om zich uit te spreken over de energietransitie en wat zij de volgende 4 jaar aan stappen willen zetten. Stemmers kunnen hierdoor de verkiezingsprogramma’s beter met elkaar vergelijken.

Grootse opgave vraagt om duidelijkheid

De energietransitie is actueler dan ooit. Het klimaat verandert, gasprijzen stijgen en isoleren is noodzaak. De CO2 uitstoot moet omlaag. Maar wat willen de politieke partijen van Lingewaard hier concreet aan gaan doen? Lingewaard Energie zoekt naar duidelijkheid. Aan de partijen zijn daarom concrete vragen voorgelegd, zoals:
Moeten er windmolens komen? Zo ja, hoeveel en waar? Of wil de partij zonnevelden? En waar moeten die dan komen? Hoe houdt u de energietransitie betaalbaar?

Brief

De brief die Lingewaard Energie verstuurd heeft vindt u in het download menu en is ook via deze link te downloaden.

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit persbericht, dan kunt u contact opnemen met Edzo Oosterhuis, voorzitter Lingewaard Energie via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op de dag van de duurzaamheid heeft wethouder Slob de duurzaamheidsprijs uitgedeeld aan Gerard Visser. Gerard krijgt de prijs omdat hij zijn woning uit 1969 in stapjes verduurzaamd heeft en een inspiratie is voor anderen. Gerard is al jarenlang bezig en eind 2022 hoopt hij helemaal aardgasloos te zijn. Duurzaam gedrag maakt deel uit van zijn dagelijkse doen en laten. Gerard blijft op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en volgt deze kritisch. En hij deelt zijn ervaring en kennis met anderen bij het Energieloket Lingewaard, waar hij sinds het eerste uur adviseur is.

De woning van Gerard heeft zonnepanelen, glas-, muur, dak-, en vloerisolatie. De elektrische apparaten in huis hebben label A++ en hij kookt op inductie. Hij zegt: “Vanwege de warme zomers van de afgelopen 3 jaar hebben we een airco laten plaatsen die ook geschikt is om mee te verwarmen. Dit heeft tussen november 2020 een maart 2021 een extra besparing op gas opgeleverd, waardoor mijn gasverbruik op jaarbasis is gedaald tot rond de 400 m3. Er is wel extra stroom verbruikt, maar een flink deel daarvan is afkomstig van de zonnepanelen, zelfs in februari.”  

Lingewaard Energie is de energie-coöperatie van, voor en door Lingewaarders op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Onze focus ligt kortweg op: energie besparen en (zelf) energie opwekken. We werken actief, onafhankelijk en zonder winstoogmerk aan: informeren, adviseren, bewustwording en collectieve opwek van duurzame energie binnen de gemeente Lingewaard.

Onze coöperatie bestaat sinds 2014 en sindsdien hebben we veel gerealiseerd. Nu staan we voor een nieuwe fase in ons bestaan; we pakken meer en grotere projecten op. Hiervoor willen we onze groep van vrijwilligers en medewerkers uitbreiden en het bestuur versterken. Op korte termijn zoeken we een secretaris en is versterking van onze commissie communicatie nodig

VACATURE: Secretaris bestuur (gemiddeld circa 4 uur per week)

 

Als secretaris regel je de post en mailverkeer, het archief en de ledenadministratie. Je verzorgt ook de algemene brieven, mails, etc. namens de vereniging. Intern ben je de “spin in het web” voor informatievoorziening zoals agenda’s, vergaderstukken, verslagen, etc. Ook het bewaken van de planning en het monitoren van de actielijst worden door onze verdere professionalisering steeds belangrijker.

Maandelijks vergadert het bestuur. Binnen het bestuur pakken we zaken samen op. Dus we vallen voor elkaar in en zorgen er samen voor dat we acties bijhouden of verslagen maken.

 

VACATURE: Actieve leden voor de werkgroep communicatie (gemiddeld circa 4 uur per week)

 

De werkgroep bedenkt, organiseert en verzorgt de communicatie en informatie van de coöperatie. De doelgroepen zijn inwoners van Lingewaard en onze leden. Concreet gaat het dan bijvoorbeeld om:

  • Organiseren thema-avonden
  • Bijhouden van onze website en sociale media
  • Verzorgen van filmmateriaal, webinars, etc.

 

Met het toenemen van het aantal projecten is uitbreiding van de werkgroep gewenst.

 

Interesse?

Stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  en wij nemen contact met je op. 

 

Gewoon contact?

Maar ook als duurzaamheid je jouw interesseert, onze activiteiten je aanspreken of je gewoon een keer wil kennismaken, dan horen we dat graag. We staan voor een grootse opgave om gemeente Lingewaard CO2 neutraal te maken. Alle hulp en inzet is hierbij van belang!